VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

c75ad8a3-624c-4a7e-85c0-14821b3b393f

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Verplichte duurzaamheidsrapportages op komst

do 02 mei 2024

​Vorige week namen we vanuit VHG deel aan een branchebijeenkomst over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. De regels gelden sinds dit jaar voor grote bedrijven, maar ook kleine mkb-bedrijven krijgen er nu al mee te maken. Op onze website lees je hoe.


CSRD: wanneer en voor wie?

De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die eerder ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moesten voldoen. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 25 miljoen euro op de balans

Hoe krijg ik ermee te maken?

Grote bedrijven zullen in een duurzaamheidsrapportage duidelijk moeten maken hoe hun hele keten presteert op het gebied van duurzaamheid. Anders gezegd: wat is de impact op mens en milieu. Zij zullen bij hun kleinere toeleveranciers om informatie vragen die zij nodig hebben voor deze rapportage.

Mkb-bedrijven die producten of diensten leveren aan bedrijven die een duurzaamheidsrapportage moeten maken, kunnen vragen krijgen van hun opdrachtgevers. Denk aan vragen als: waar komen de producten vandaan, welke materialen worden gebruikt en wat is de CO2-uitstoot van de productielocatie? Ook als je dus niet onder de CSRD-regeling valt, is het belangrijk om inzicht te hebben op de impact van jouw bedrijf en keten op mensen en milieu.

Meer weten?

​Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met onze Marc Derksen via m.derksen@vhg.org. Je kunt ook kijken op de website van de Sociaal-Economische Raad (SER)

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief